Ingrediënten
- Antioxidanten
- Antioxidanten zijn zeer belangrijk voor de gezondheid. Anti-oxidanten beletten dat vrije radicalen schade aanrichten en helpen ongewenste oxidatie te voorkomen in ons lichaam. Lichamelijke veroudering, schade aan huid en bindweefsels blijken het gevolg te zijn van vrije radicalen. Antioxidanten zitten in bepaalde voeding zoals knoflook, broccoli, kruiden en in supplementen zoals Omega vetzuren, Vitamine A, B6, C, E en Taurine. Mineralen als zink en selenium bevatten ook grote hoeveelheden antioxidanten.
- Astaxanthine
- Astaxanthine behoort tot de carotenoïden en daarmee tot de vetoplosbare antioxidanten. Astaxanthine heeft een roze-rode kleur en komt voor in sommige planten, groenten en fruit, met name groene algen en plankton bevatten een zeer hoge dosis om zich te kunnen weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Flamingo’s en bepaalde vissen en schaaldieren eten veel van deze algen en danken hun roze kleur er aan. Het is voor deze dieren een essentiële stof voor hun groei en overleving: astaxanthine beschermt tegen beschadiging door uv-straling, voorkomt oxidatie, reguleert het immuunsysteem en zorgt voor een mooie diepe kleur bij onze koi.
- Bèta Caroteen
- Bèta-caroteen is een oranje stof wat de kenmerkende oranje kleur aan groenten en fruit als worteltjes, mango’s en mandarijnen geeft. Het wordt in voedingssupplementen toegevoegd om twee redenen. Ten eerste kan bèta-caroteen door het lichaam omgezet worden in vitamine A, al gebeurt dit maar beperkt. Het is, net als vitamine A, van belang voor de weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor groei, sterke botten en de huid. Ten tweede zijn er aanwijzingen dat bèta-caroteen anti oxidative eigenschappen heeft en de cellen in het lichaam beschermt tegen vrije radicalen.
- Biergist
- Biergist bestaat uit de dode lichamen van gist organismen. Het is een gepasteuriseerd overblijfsel van commerciële bierbrouwerijen. Afhankelijk van de gebruikte gist en het brouwproces varieert, het eiwit gehalte. Veel biergist wordt verwerkt tot gistproducten voor de voedingsindustrie. Daarnaast wordt biergist in gedroogde en vloeibare vorm afgezet als diervoedermiddel. Biergist bevat veel eiwitten met een uitstekend aminozurenpatroon. Door de aanwezigheid van B-vitamines kan de gezondheid van de dieren zeer positief worden beïnvloed.
- Biotine
- Biotine oftewel vitamine H wordt een wateroplosbaar vitamine genoemd. Het is echter niet goed oplosbaar in water. Biotine is nog slechter oplosbaar in de organische vloeistoffen. Biotine is wel goed oplosbaar in alcohol. Net zoals thiamine, riboflavine en niacine is biotine betrokken bij het vrijmaken van energie door de cel. Biotine komt met name voor in dierlijke producten zoals lever, eigeel, vlees en vis. Het komt echter ook voor in sojabonen en volkoren graanproducten. Biotine wordt ook door de bacteriën van het maagdarm-kanaal gemaakt.
- Eiwitten
- In dit nieuwe millennium is eiwit de koning van alle voedingstoffen. Pak in een boekenzaak een willekeurig boek dat een bestseller is op het gebied van voeding en u kunt lezen over het belang van deze bron van aminozuren. Dat komt omdat wetenschappers hebben aangetoond dat deze stof bijdraagt aan elk proces van activiteiten in de cellen. Het is bijvoorbeeld essentieel voor de opbouw van spieren, herstellen van beschadigd weefsel en voor de productie van eitjes of hom. Een tekort aan aminozuren en dus eiwitten verstoord de groei van de koi. Als dit een lange tijd het geval is kan het een vergroeiing van de ruggengraat veroorzaken. Eiwit in de voeding is dus belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het juiste soort eiwit. De eiwitten van Yoshino Koi Food is afkomstig van zeer hoogwaardig vismeel.
- Knoflook
- Knoflook is een plant uit de look familie ( Alliaceae ). Tot deze familie behoren andere soorten als de Ui en de Bieslook. Knoflook is een rijke bron van vitamines en sporenelementen zoals Selenium Manium, Jodium, Calcium, Magnesium, Ijzer en Zink. Het toevoegen van knoflook aan het voer zorgt voor een zuiverende werking van de darmen, een antibacteriële werking en parasiet remmende werking, deze zullen verhongeren, de geur stoot insecten en parasieten af. Dit heeft als voordeel een verhoogde vitaliteit, weerstand en darmflora van uw Nishikigoi.
- Krillmeel
- Krillmeel wordt toegevoegd om het voer extra aantrekkelijk te maken voor koi waardoor een goede voedselopname verzekert wordt.
- Maïszetmeel
- Maïszetmeel is een bindmiddel dat bereid wordt uit een gele Amerikaanse maïsvariant. Deze maïskorrel is naast zetmeel, rijk aan olie en eiwit. Voor de productie van maïszetmeel wordt de maïs enkele dagen geweekt in een oplossing van zwaveldioxide. Op deze manier wordt de maïskorrel zacht en kan de olierijke kiem mechanisch van de korrel gescheiden worden. Via diverse processen wordt de olie vervolgens van de kiem ontrokken. Het dan vrijgekomen zetmeel is rijk aan eiwitten. Vervolgens wordt het eiwit ( die de gele kleur aan de maïs geven ) uit het zetmeel gehaald door de substantie te centrifugeren. Ten slotte wordt het maïszetmeel gedroogd en verpakt.
- Meelwormen
- Meelwormen zijn een vrij bekend soort voedseldieren. Deze larf van de meeltor ( Tenebrio Molitor ) wordt op grote schaal gekweekt en gevoerd. Vooral liefhebbers van reptielen, vogels en vissen voeren deze wormsoorten aan hun geliefde huisdieren of nakweekdieren. Maar ook in vele werelddelen worden ze door mensen gegeten en zelfs als delicatesse gezien en ook in Nederland gaan steeds meer mensen meelwormen eten. Meelwormen staan vooral bekend om hun lange levensduur en veelzijdigheid in gebruik. Het hoge eiwitgehalte van ongeveer 60% maakt dat meelwormen zeer geschikt zijn om de groei van de koi extra te stimuleren. Het is verstandig om de gedroogde meelwormen te gebruiken als aanvulling op het normale pellet voer en niet als hoofdvoedsel. Op deze wijze wordt er gezorgd voor een goede groei zonder dat de koi andere noodzakelijke voedingsstoffen mist.
- Mineralen en Spoorelementen
- De meeste mineralen behoren tot de zogenoemde essentiële voedingsstoffen, wat wil zeggen dat ze onmisbaar zijn voor het lichaam. Omdat het lichaam ze zelf niet kan maken moeten ze dus via voeding worden opgenomen. Met mineralen wordt niet bedoeld gesteenten of metalen zoals die in de natuur voorkomen, maar mineralen die als vaste stof in veel van de voedingsmiddelen voorkomen. Ze worden opgenomen door planten en dieren en komen zo in de voedselketen terecht. Mineralen spelen een zeer belangrijke rol in veel processen in het lichaam. Bijvoorbeeld als bouwstof of als onderdeel van stofwisselingsreacties. De meeste mineralen komen in kleine hoeveelheden in de voeding voor. De behoefte varieert van honderden milligrammen tot enkele grammen per dag. Er zijn ook mineralen die het lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, slechts in microgrammen. Deze worden ook wel spoorelementen genoemd. Tot de groep essentiële stoffen horen chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, vanadium, molybdeen, selenium, silicium, borium en zink.
- Palmolie
- Palmolie komt van de oliepalm of Elaeis Guineensis. De olie wordt gewonnen uit de palmvruchten die oranjerood en ongeveer 5 centimeter groot zijn. Ze zitten met honderden bij elkaar in een dichte, tot 25 kilo zware tros. Een oliepalm levert ongeveer 3,6 ton vruchten per hectare en kan 30 jaar lang het hele jaar door vruchten leveren. Palmolie is rijk aan glyceriden van palmitine-, stearine- en oleïnezuur.
- Paprika Extract
- Paprika Extract ( ook bekend als Paprika Olie ) is een natuurlijke kleurstof wat gewonnen wordt uit de gedroogde vruchten van de rode paprika. Dit extract bestaat grotendeels uit capsanthine en capsorubine en vele mineralen en vitaminen. Paprika Extract word gebruikt als rode kleurstof, maar kan ook gebruikt worden als geur- en smaakstof.
- Prebiotica
- Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. De meeste prebiotica zijn koolhydraten, maar de definitie sluit niet uit dat ook andere stoffen als prebioticum te gebruiken zijn. De definitie richt zich ook niet op één bepaalde bacteriegroep. Het wordt echter vaak aangenomen dat een prebioticum de groei en/of activiteit van bifidobacteriën en een selecte groep melkzuurbacteriën zou moeten bevorderen. Aan deze bacteriegroepen worden gezondheidsaspecten toegeschreven.Een product dat specifiek bifidobacteriën zou stimuleren wordt ook wel een bifidogene factor genoemd. Sommige prebiotica kunnen dus tegelijkertijd bifidogeen zijn, maar het zijn feitelijk twee verschillende concepten. De definitie geeft ook aan dat een gunstig effect bereikt kan worden door het metabolisme in de darm te verbeteren. Dit houdt dus in dat niet een bepaalde bacteriegroep gestimuleerd hoeft te worden, maar dat de stofwisseling van de darmflora als geheel in een gunstige richting gestuurd moet worden. In de praktijk komt dat neer op een stimulatie van de fermentatie van koolhydraten ten koste van fermentatie van eiwitten. Fermentatie van koolhydraten resulteert in de vorming van neutrale of gezonde stoffen voor de darm en het lichaam. Eiwitfermentatie daarentegen levert vooral mogelijk schadelijke stoffen op.
- Probiotica
- Probiotica zijn vriendelijke darmbacteriën waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Het begrip probiotica kan vertaald worden als "ten gunste van het leven" en is het tegenovergestelde van antibiotica. In het spijsverteringskanaal wordt voedsel afgebroken tot opneembare stoffen. Indien de spijsvertering niet goed verloopt kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Probiotica bevorderen de spijsvertering en inwendige reiniging, stimuleren een regelmatige stoelgang en zijn goed voor de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels in de darmen. Ook het afweersysteem blijkt gebaat bij een goed functionerende gezonde darmflora. De meest voorkomende soorten probiotica zijn zuivelproducten en met probiotica verrijkt voedsel.
- Sojabonen
- Sojabonen zijn een zeer rijke bron van eiwitten, onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezel en gezondheids bevorderende componenten zoals isoflavonen, fytaten en saponinen. De sojaboon overtreft alle andere voedingsmiddelen, zelfs vis en vlees, wat betreft het eiwitgehalte. Behalve het hoog eiwitgehalte zijn de eiwitten van de sojaboon ook van zeer goede kwaliteit omdat ze alle acht essentiële aminozuren in een zeer gunstige verhouding bevat.
- Spirulina
- Dit microscopisch plantaardige voedingsmiddel is een eetbare blauwgroen micro-algensoort dat behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen en mineralenbronnen ter wereld. Het versterkt de kleurintentieteit en glans en bevorderd in belangrijke mate het weerstandsvermogen van de koi. Het is zeer voedingsrijk en het heeft een aminozuurgehalte van 62 %. Het is 's werelds rijkste bron van vitamine B12 en het antioxidant bètacaroteen ( 20 keer hoger dan wortelen ). Spirulina herbergd daarnaast nog meer dan 50 vitale voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier zoals vitamine B-complex ( waaronder het belangrijke B12 ), vitamine A, vitamine D en E, mineralen als calcium, ijzer, magnesium en zink, natuurlijke pigmenten als carotenoïden ( oranje ), xanthophyllen ( geel ), phycocyanine ( blauw ) en chlorofyl ( groen ), onverzadigde vetzuren ( o.a. gamma-linoleenzuur ), enzymen en alle 8 essentiële aminozuren die eiwitten vormen. Weinig stoffen in de natuur zijn zo compleet opgebouwd en ook nog zo direct beschikbaar qua verwerking door het lichaam. Met een mooie term samengevat namelijk de biobeschikbaarheid ( bioavailability ) van spirulina is uitzonderlijk en zorgt dus voor een zeer goede opname van de inhoudstoffen.
- Tarwebloem
- Tarwebloem is meel waarin de kiemen en zemelen niet te zien zijn. De uitmalingsgraad is 75%, dat wil zeggen dat 75% van de korrel in de bloem is verwerkt. Het overige deel wordt eruit gezeefd. Tarwebloem is het binnenste van de tarwekorrel en is rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen.
- Vetten
- Vetten zorgen voor een groot deel van de energie en spelen een belangrijke rol in het metabolisme en in de hormoonhuishouding van de koi. Een koi kan bijna alle soorten vetten zelf aanmaken behalve linolzuren ( deze zorgen samen met de proteïnen voor de groei en moeten dus in het voer aanwezig zijn ). Indien in het voer bepaalde vetten ontbreken kunnen er problemen ontstaan met het hart en de lever. Vetten hebben een laag smeltpunt en kunnen dus makkelijk door koi worden verteerd.
- Vismeel
- Eén van de belangrijkste grondstoffen als een eiwitbron voor visvoeders is vismeel. Vissoorten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie en visslachtafval worden verwerkt tot vismeel. Vismeel bevat voornamelijk eiwit en daarnaast as en vet. Voor de productie van vismeel worden voornamelijk hele vissen en visslachtafval gebruikt en dat betekent dat ook de graten nog de botten nog in het vismeel zitten, vandaar het hoge asgehalte van vismeel. Een hoog asgehalte in een visvoer betekent dan ook vaak een hoog gehalte aan vismeel. Er zijn verschillende kwaliteiten vismeel. Conventioneel wordt vismeel gedroogd bij temperaturen van 95-100 graden m.b.v. vlamdrogers, maar vismeel dat wordt gedroogd onder lage temperaturen ( lager dan 70 graden en m.b.v. stoom ), het z.g. Low Temperature Vismeel wordt beschouwd als de beste kwaliteit vismeel. Dit vismeel is dan ook een van de duurdere soorten vismeel en wordt gebruikt voor de productie van hoogwaardige visvoeders. Yoshino Koi Food maakt ook gebruik van een hoge percentage aan wit vismeel in ons recept. Koi eten genetisch bepaald bij voorkeur vismeel. Alhoewel er vele, goedkope manieren zijn om eiwitten aan het voer toe te voegen, gebruiken wij alleen het door koi optimaal verterende en hoge kwaliteit vismeel.
- Visolie
- Visolie is geraffineerde olie afkomstig uit vis en kan bedoeld zijn voor menselijke consumptie of voor verwerking in diervoeders. Visolie bevat een aanzienlijke hoeveelheid essentiële amino- en vetzuren zoals Omega-3 ( EPA Eicosapentaeenzuur en DHA Docosahexaeenzuur ), Flavonoïden ( verantwoordelijk voor een brede werking tegen virussen, bacteriën en schimmels ) en vitaminen. Vetzuren zorgen ook voor de opname van andere voedingsstoffen, dienen als brandstof voor energie en als bouwsteen van celwanden en zenuwweefsel. Ook zijn deze vetten de grondstof voor de aanmaak van prostaglandines ( zijn hormoonachtige stofjes die een grote invloed hebben op ontstekingen ) en aanverwante stoffen.
- Vitamines Algemeen
- Vitamines zijn complexe organische stoffen die de koi nodig heeft om te groeien en normaal te kunnen functioneren. Al in kleine hoeveelheden hebben vitamines effect op de lichaamsprocessen. Over het algemeen moeten vitamines vanuit de voeding ter beschikking komen. Verder zijn ze heel belangrijk voor de vorming van enzymen, stoffen die een grote rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam. Zonder enzymen vindt er geen stofwisseling plaats en zijn verbranding en levering van energie niet mogelijk. Gebrek aan vitamines kan leiden tot ziektes maar een teveel, met name van die vitamines die bij overtolligheid niet afgevoerd maar opgeslagen worden, kunnen eveneens schadelijk zijn.
- Vitamine A ( Retinol )
- Vitamine A vervult een belangrijke functie in het celvernieuwingsproces van het lichaam. Deze voedingsstof helpt bij de opbouw van botweefsel, eiwitten en groeihormoon. Vitamine A is ook verantwoordelijk voor de opbouw en instandhouding van gezonde huid, bloedvaten en haar. Vitamine A is bovendien essentieel voor het gezichtsvermogen. Vitamine A versterkt de weerstand van het lichaam. Verder is vitamine A één van de primaire anti-oxidanten. In dierlijk voedsel komt vitamine A voor in kaas, eieren, lever, levertraan, haring, heilbot, leverworst en paté. In plantaardig voedsel komt vitamine A voor in appels, boerenkool, wortelen, maïs, broccoli, spinazie, abrikozen en palmolie.
- Vitamine B1 ( Thiamine )
- Vitamine B1 heeft vele functies in het lichaam van een koi. Het is onder andere nodig voor het verwerken van koolhydraten en vetzuren tot energie en is essentieel voor het functioneren van zenuwcellen en hart. Vitamine B1 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, melk, gevogelte en eieren. Vitamine B1 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in biergist, graanproducten, aardappelen, ongepelde rijst, ananas, cashewnoten, en melasse.
- Vitamine B2 ( Riboflavine )
- Vitamine B2 is nodig om aminozuren en vetten om te zetten, om vitamine B6 en foliumzuur te activeren en koolhydraten om te zetten. Het is belangrijk voor een gezonde slijmhuid en gezonde ogen. Het speelt waarschijnlijk een rol in de bescherming van de ogen voor de zon. Tekorten in het lichaam komen nauwelijks voor. Vitamine B2 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in vlees, melk, kaas, eieren, sardines en zalm. Vitamine B2 komt in plantaardig voedsel onder andere voor in appels, biergist, graanproducten, taugé, groene bladgroenten, koolsoorten, aubergine, walnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, melasse en sojamelk.
- Vitamine B5 ( Panthotheenzuur )
- Vitamine B5 is betrokken bij de energieproductie en maakt de neurotransmitter acethylcholine. Het is ook essentieel voor de productie en het transport van energie uit vetten. Synthese van cholesterol, noodzakelijk voor de synthese van vitamine D en hormonen hangt af van panthotheenzuur. Vitamine B5 vind je terug in dierlijk voedsel zoals vlees, runderlever, kip, eieren, melkpoeder en zalm. Plantaardig vind je Vitamine B5 terug in biergist, zemelen, noten, graanproducten, avocado, groene groenten, paddenstoelen en pinda's.
- Vitamine B6 ( Pyridoxine )
-
Vitamine B6 is de voornaamste vitamine nodig voor het verwerken van aminozuren - de bouwstenen voor eiwitten en hormonen. Vitamine B6 helpt de aminozuren te ontleden en speelt ook een voorname rol bij de aanmaak van serotonine, melatonine en dopamine. Vitamine B6 werkt verder mee in de aanmaak van diverse neurotransmitters en is dus noodzakelijk voor een goede zenuwopbouw en is essentieel voor het immuunsysteem. Samen met vitamine B12 en foliumzuur, speelt vitamine B6 een grote rol in het metabolisme van homocysteine. Vitamine B6 komt in dierlijk voedsel onder anders voor in vis, vlees, kip en eieren. Vitamine B6 komt in plantaardig voedsel onder anders voor in aardappelen, graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen, avocado, melasse en zonnebloempitten. - Vitamine B11 ( Foliumzuur )
- Vitamine B11 is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en het goed functioneren van de darmen. Het is essentieel voor DNA synthese, DNA zorgt ervoor dat de celdeling goed plaatsvindt. Samen met vitamine B12 en B6, speelt foliumzuur een grote rol in het metabolisme van homocysteine. Vitamine B11 komt in dierlijk voedsel onder andere voor in eieren, oesters, zalm en melk. In plantaardig voedsel vind je deze vitamines onder andere terug in broccoli, bruinbrood, tomaten in blik, spinazie, biergist, noten, spinazie en spruitjes.
- Vitamine B12 ( Cobalamine )
- Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van de rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuur metabolisme.
- Vitamine C ( L - Ascorbinezuur )
- Vitamine C is één van de allerbelangrijkste micro-voedingsstoffen. Behalve dat het functioneert als een sterke anti-oxidant ( beschermer van weefsels ), is deze stof ook van belang bij diverse stofwisselingsprocessen en bij het afvoeren van gifstoffen. Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen wat weer belangrijk is voor de huid en voor herstel van weefsels. Het verhoogt de opname van ijzer en versterkt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine C een essentiële rol bij het instandhouden en bevorderen van de weerstand. Vitamine C komt voor in citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, honing, peterselie, spruitjes, mierikswortel en aardappelen.
- Vitamine D ( Colecalciferol )
- Vitamine D verschilt van de andere vitamines omdat de koi dit zelf kan aanmaken en wel onder de invloed van zonlicht. De meest belangrijke rol is het op een goed niveau houden van de bloedspiegels van calcium, wat gebeurt doordat vitamine D calcium uit het voedsel haalt en het verlies aan calcium via de urine beperkt. Hierdoor blijft de calcium in het lichaam en is minder suppletie nodig. Indien noodzakelijk haalt vitamine D zelfs calcium uit de botten ten behoeve van het bloed, iets wat uiteraard niet bevorderlijk is voor het skelet. Vitamine D speelt ook een rol bij de weerstand en immuniteit en bij de vorming van bloedcellen. Het helpt cellen 'differentiëren'. Het is ook betrokken bij de regulatie van de hartslag. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in het skelet worden vastgelegd tijdens de groei. Vitamine D komt voor in haring, levertraan, ingeblikte sardines, garnalen, makreel, melk.
- Vitamine E ( Tocoferol )
- Vitamine E is een sterke vetoplosbare anti-oxidant. Het beschermt in het bijzonder celmembranen en andere vetoplosbare delen van het lichaam tegen vrije radicalen. Het verbetert de bloedcirculatie en is nodig voor zenuwen, spieren en rode bloedcellen. Bovendien beschermd vitamine E de koi tegen de schadelijke invloed van UV licht. Vitamine E komt in dierlijk voedsel voor in margarine, boter, eieren, heilbot, garnalen. Vitamine E komt in plantaardig voedsel voor in tarwekiemolie, amandelen, noten, pinda's, broccoli, spinazie.
- Vitamine K ( Medanion )
- Vitamine K is de meest onbekende vitamine die nodig is voor de skeletopbouw en de klontering van het bloed, in beide gevallen doordat het helpt bij het transport van calcium in het lichaam. In dierlijk voedsel komt vitamine K voor in lever, kaas, eieren, boter, vismeel en mager vlees. In plantaardig voedsel komt deze vitamine voor in bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse en groene thee.
-